20 Aralık 2011 Salı

Teknoloji benim Herşeyim :)

Başlığa bakarak aldanmayalım aslında. Teknoloji, hayatımızı önemli bir şekilde etkilese de, hayatımızı kolaylaştırsa da olumsuz yönlerini de yabana atmamamız gerekiyor. Özellikle çağımızın vazgeçilmez ihtiyacı olması bu durumu değiştirmemeli.
Gün geçtikçe zaten hayatımızın içine daha çok girmektedir. Artık evimizin ihtiyaçlarını bile avuç içi bilgisayarlara listeliyor, aracımızla markete gidiyor, elektronik etiketlerden günlük fiyatlarını öğreniyor, ihtiyaçlarımıza göre yeterli sayıda ve hatta elektronik tartılardan geçirip yeterli miktarda satın alıp eve dönüyoruz.

Düşünelim bir kere acaba teknoloji olmasaydı hayat nasıl olurdu. Eğer teknoloji olmasaydı ocak ya da fırın sayesinde yemeklerimiz pişiremezdik, buzdolabı olmasaydı besinleri soğuk tutamazdık. Bunlar günlük hayatımızdan çok basit örnekler. Ama bizler için çok önemli araçlar.
Günümüzde en çok kullandığımız cep telefonunu bir başka örnek olarak vermek istiyorum. Düşünsenize eğer cep telefonu olmasaydı o kadar bedava mesajı kime atacaktık. Arkadaşlarımızla nasıl mesajlaşacaktık. Bunlar bir yana cep telefonu çok önemli bir icat, teknolojik araçtır. Hepimizin de bildiği gibi cep telefonlarının asıl amacı iletişim kurmaktı. İlk çıktığında cep telefonunu mesaj çekmek ve konuşmak(bundan kastettiğim iletişimdir.) için kullanırdık.
Ama zamanla bu çok önemli teknolojik alete çok önemli başka özellikler de eklendi. Kamera, yol bilgisayarı,ses kaydı gibi. Artık yanımızda ekstradan fotoğraf makinesi, hesap makinesi, takvim, kamera taşımamıza gerek kalmadı. Çünkü bunların hepsini artık bir makineyle yapabiliyoruz. Tabi ki bazen bu özellikler kötüye kullanılabiliyor(özellikle kamera). Ama her şeyin olduğu gibi teknolojinin gelişmesinin de bazı dezavantajlarının olduğu inkar edilemez bir gerçek.
Cep telefonundan bahsetmişken çağımızın çok çok önemli icatlarından birisi olan bilgisayarı da unutmamak gerekir. Aslında artık o kocaman masaüstü bilgisayarların sayısı azaldı. Artık insanlar daha küçük şeylere yöneldiler. LCD ekranlar, laptoplar çıktı. Ama hepsinin de görevi aynı. Yalnızca boyutlarında bir değişme oldu. Az önce cep telefonundan bahsederken cep telefonlarında da internete bağlanma özelliğinin olduğunu söylemeyi unuttum. Burada söylemiş olayım. Eskiden bilgisayar çok az evde bulunurdu. Oysa şimdi bir evde iki ya da daha fazla da var. Artık herkesin kişisel bir bilgisayarı var.
Bi de tabi bilgisayarda olmazsa olmazlardan bana göre o olmasa bilgisayarın bir hiç olduğu bir icat var ki çok önemli. Bir tıkla istediğimiz şeyleri önümüze getiriveriyor. Tabiki anladınız neden bahsettiğimi. İNTERNET. İnternet gerçekten çok hem de çok önemli. eskiden 20 ciltlik ansiklopedilerin, sözlüklerin aptığı şeyleri o yapıyor. Hem de bize çok fazla enerji sarf ettirmeden. İnternet olmasaydı da ansiklopedilerde aramaya çalışsaydık bize gereken şeyleri bir sürü zaman kaybımız olurdu. Ama bunun avantajlarından biride bir şey ararken başka bir şeye bakıp onu da öğrenebilmemizdi. İnternette ise böle bir durum söz konusu değil. Çünkü genellikle arama motoruna neyi yazarsan o konuyla ilgili bilgiler çıkar. Yani ekstra bir şeyler öğrenemezsin pek. İnternetin iyi yanlarından birisi de aynı zamanda haberleşme de yapabilmemizdir. Özellikle MSN diye adlandırdığımız şey bunu çok güzel başarıyor. Telefon konuşması gibi hızlı bir biçimde karşılıklı konuşmamıza olanak veriyor. Bunun yanı sıra web cam le de görüntülü olarak konuşabiliyoruz.
Bu kadar olumlu özelliğin yanı sıra tabiî ki olumsuz yanları da yok değil açıkçası.Öncelikle insanın mevcut geleneklerini,kültürlerini,kutsal değerlerini zamanla kaybettirdiğini düşünüyorum.Küçücük çocukların bile ellerinde bir cep telefonu var.Hem de amaç dışında kullanılıyor.Bunun yanı sıra başta aile içi iletişimi çok olumsuz yönde etkilemekte.İşten ya da dışarıdan gelen aile ferdi,ailesiyle sohbet edeceği yerde,bir şeyler paylaşacağı halde,eve gelir gelmez bilgisayarını açıyor ve hemen bilgisayar başına oturabiliyor.Başka örneklerle de bunu çoğaltmak mümkün.
Yayılan radyasyonla insan hayatının da kısalttığını göstermekte.İnsanı bağımlı hale getirmekte,kısaca pasif bir duruma düşürmektedir.Son zamanlarda da televizyonlarda da görüyoruz.Oboziteye bile etki yapmakta,obozite durumunu artırmakta.İşte bunları teker teker saydığımızda da teknoloji hayatımızı tabiyki kolaylaştırsa da,dengeli ve ölçüyü kaçırmadan kullanmakta çok fayda olacağına inanıyorum.Her şey bizim elimizde olduğundan gerektiğinde,teknolojiyle araya mesafe koyulması bizler için daha faydalı olacaktır.Bi düşünsenize durumun böyle olmadığını,neredeyse artık evden çıkmadan insanlar işlerini halleder duruma gelecekler.Bu durum başlı başına bir tehlike oluşturacaktır.O nedenle dengeli kullanımda fayda var.En azından teknolojiyle aramıza mesafe koyabilirsek bizleri pasif durumdan aktif duruma getirecektir.Bunu da paylaşmak istedim !!...

1 yorum:

  1. Merhaba ikizler kadını:)
    Bende de 2 tane var.kızım ve oğlum.Birde yengeç'im var.Benim yaşam kaynaklarım:)
    Bebeğin hayırlı uğurlu olsun canım.Güle güle doğsun ,güle güle büyüsün hep sağlıklı huzurlu mutlu yaşasın.
    Teknolojiye gelince söylediklerine katılıyorum.İnsanı hastalık gibi sarıyor.Dünyayı ayağımıza getiriyor ama insan ilişkilerini de köreltiyor.
    Daha fazla körelmeden ben kaçıyorum:)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...