21 Aralık 2011 Çarşamba

Braxton Hicks Kasılmaları

Günümüzde zaman zaman yalanci kasılmalar olarak da adlandırılan Braxton Hicks kontraksiyonları genelde gebeliğin son trimesterında başlamakla birlikte zaman zaman ikinci trimesterda da gözlenebilir. Rahiminizi oluşturan kaslar 30-60 saniye kadar kasılarak daha sonra gevşer. Bu kasılmaların süresi zaman zaman iki dakikaya kadar uzayabilir. Braxton Hicks kontraksionları sizi ve rahiminizi gerçek doğuma hazırladığından alıştırma kasılmaları olarak da adlandırılmaktadır ve bazı özellikleri vardır:
·         Şiddeti sabit olmayıp değişkendir.
·         İki kasılma arasındaki süre çok kısa değildir.
·         Olup olmayacağı ya da ne zaman geleceği önceden tahmin edilemez.
·         Ritmik yani düzenli değildir.
·         Ağrı vermekten çok rahatsızlık yaratıcıdır.
·         Sıklığı ve şiddeti giderek artmaz
Neden olur?
Braxton Hicks kasılmalarına neden olan olayların mekanizması açık değildir ancak bu konuda bazı spekülasyonlar vardır. En sık kabul edilen görüş bu kasılmaların rahimin kendi sertliğini sağlamasına yardımcı olduğu ve plasentaya kan akımını kolaylaştırdığıdır. Braxton Hicks kasılmaları rahim ağzında açılma ya da incelmeye neden olmazlar. Bununla birlikte doğum zamanı yaklaştıkça kasılmaların şiddetinde ve sıklığında bir artış görülebilir.Bu kasılmalar yalancı doğum sancıları olarak adlandırılır ve rahim ağzının doğuma hazırlanması ile açılması ve incelmesine yardımcı olabilirler.
Braxton Hicks kontraksiyonlarını tetikleyebilen durumlar?
·         Bebeğiniz ya da siz çok hareketli ve aktifseniz
·         Birisi karnınıza sertçe dokunursa
·         Mesaneniz çok dolu ise
·         Cinsel ilişki sonrasında
·         Uzun süre susuz kalmışsanız
Nasıl baş edilebilir?
Braxton Hicks kasılmaları genelde zararsız ve ağrısız kasılmalardır ancak yine de bu durum sizi rahatsız ediyorsa önüne geçmek için bazı basit öneriler işe yarayabilir.
·         Pozisyon değiştirin. Eğer uzun süredir ayakta ve dolaşıyorsanız uzanın ya da eğer kasılmalar siz oturur ya da uzanırken başlamışsa kısa bir yürüyüşe çıkın.
·         Ilık bir duş yapın
·         4-5 bardak su için. Eğer kasılmaları başlatan durum dehidratasyon ise su içmek çok işe yarayacaktır.
Bu basit önlemler ile kasılmalar geçmiyor, sıklığı, şiddeti ve yarattığı rahatsızlık giderek artıyorsa mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuza haber verin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...