15 Aralık 2011 Perşembe

Gebelik Döneminde Müzik

       Bu günlerde gebelik döneminde müziğin anne karnındaki bebeğe etkisi sıkça tartışılır duruma geldi. Kimi jinekoloji uzmanlarına göre anne karnında bebeğin titreşimleri hissettiği belirtilmektedir. 4 aydan sonra bu titreşimleri anladıkları gözlenmiştir. Diğer uzmanlarca ise anne için sakinleştirici, rahatlatıcı bir müziğin bebek içinde yararlı olduğu söylenmektedir. Aynı şekilde anne için rahatsız edici bir müzikte aynı etkiyi bebek üzerinde yapacaktır.


Bebek, anne karnındayken müziği duyduğunda önce kulakları ve beyni uyarılacak ve bünyesi ses ve dilleri kavramaya çalışacaktır. Sonrasında ise rahatlatıcı, dinlendirici bir müzikle annenin kalp atışları da düzene girecek ve bu bebek üzerinde oldukça olumlu bir etki bırakacaktır. Klasik müzik bunun için idealdir ancak dinlendirici olan her müzik aynı etkiyi verir. Doğumdan sonra bebeğinize hamileliğinizin son üç ayında çaldığınız müzikleri dinletin, hatırlamasını ve bu müziklerle yatışmasını gözleyin.


Müzik dinlemek ayrıca hamilelik dönemindeki anne içinde yatıştırıcı bir etkisi olacaktır. Sabah bulantılarını, mide ekşimelerini ve hamilelik dönemi yüksek kan basıncını önlemede yardımcı olacaktır. Dinlendirici olmak kaydıyla her türlü müzik; klasik, hafif müzikler, hatta caz annenin dinlenmesine yarayacaktır. Yeter ki müzik yatıştırıcı ve ritmik bir akıcılık içinde olsun. Böylelikle anne dinlenecek, dolayısıyla da anne karnındaki bebekte rahatlayacaktır.


Son günlerdeki araştırmalara göre, yeni doğanlar hamileliğin final döneminde dinledikleri müziği anlayabilmektedir. Bir deneyde 2 günlük bebeklerin hangi sesleri duymayı tercih edebildiklerini göstermiştir. Çoğu anne araştırmacılara bebeklerinin doğduktan sonra anne karnındayken dinledikleri müziği dinlemeyi tercih ettiklerini söylemişlerdir.


Anne karnındaki bebeğe müziğin tam olarak etkisini bilmememize ve uzmanların müziğin anne karnındaki bebeğe direk etkileri konusunda kuşkucu olmalarına rağmen, şu da bir gerçek ki anne karnındaki bebek 5 aydan sonra sesleri algılayabilmektedir. Ayrıca doğmadan önce müzikle tanıştırılan bir bebek, doğduktan sonra duyusunu geliştirmede daha başarılı olacaktır.


Bununla birlikte şu da söylenmektedir; anne karnındayken orkestra veya klasik müzik dinleyen bebekler, gelecekte dinlemeyenlere göre akademik hayatlarında daha başarılı olmaktadırlar. Bu da şuna dayanmaktadır; müziğe beynin simültane olarak birçok noktasıyla tepki vermesi, gelecekte problem çözmede daha kapsamlı ve analitik düşünmesine yardımcı olacaktır.


Dolayısıyla, favori müziklerinizi dinlemeye hazırlanın, eğlenin, dinlenin ve bebeğinizin de sizinle beraber eğlenmesine yardımcı olun.


Gerçekten de,bebekler müziğe tepki veriyor anne karnında..Bunu gebeliğimin 27. haftasından beri gözlemliyorum.Mesela minik Öykü Deren'im biz ne zaman konuşsak ses ne tarafta ise hemen o yöne doğru hareket ediyor.Özellikle Tv seyrederken,arabada müzik dinlerken,onunla konuşmaya başladığımda bunu hemen fark edebiliyorum.Bize hemen tepkisini veriyor,karşılıksız bırakmıyor minik bebeğim :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...