15 Aralık 2011 Perşembe

Acaba bebeğim kime benzeyecek ??...

           Doğum un bilim adamlarınca mucize olarak nitelendirilmesinde önemli hikmetler olduğunu düşünüyorum.İnsan kendi kendine bile düşündüğünde bunu idrak edebilir.Hangi insan 9 ay boyunca iki büklüm olarak bir suyun içinde yaşayabilir ya da yaşasa bile insan teninin dışarı çıktığında,o teninin buruş buruş olması gerekir.Çünkü kolay mı o suyun içinde 9 ay boyunca yaşama tutunmak…ve doğumdan sonra ise bebeklerin cildine baktığımızda o pürüzsüzlüğü görmek bile çok şaşırtıcı bir olay.Gerçekten Doğum olayı akılların almayacağı,çok özel ve mucizevi bir durum.Hatta o bebeğin hayata tutunması bile binlerce şükür ün bir göstergesi

        Her anne adayı gibi bende yenidoğacak bebeğim için merak içindeyim,Acaba nasıl bir bebek olacak kime benzeyecek ? şeklinde kendi kendime sorular sormuyor değilim.
Kıpkırmızı,şiş vücutlu,kocaman kafalı…İlk doğduğunda kucağınıza aldığınız miniğin,fotoğraflarda imrenerek baktığınız biri olmasına vakit var.Şimdilik o,”Acayip” bir güzel !!..Ama emin olabiliriz ki, birkaç hafta sonra o hayalimiz gerçek olacak.Bu dönemde annelerin “Acayip” güzelin özelliklerinden hangisinin normal olduğunu öğrenmeye çalışmak yeterli olacaktır.
Yenidoğan bebeğiniz,hamileliğiniz boyunca özenerek baktığınız bebek fotoğraflarına benzemiyor mu ? Aldırmayın !! 6 hafta sonra,o kartpostallardaki muhteşem bebeklere benzemeye başlayacak.

1.Zayıf mı Toraman mı?
Eğer bebeğiniz miyadında doğmuşsa kilosu, 3000-3500 gram arası olacaktır.Eyvah,benimki daha zayıf diyorsanız,üzülmeyin ! Çünkü normal alt sınırın 2500 gram olduğu kabul ediliyor.Tabii üst sınır olarak kabul edilen 4000 gramdan fazlaysa,toraman bir bebeğiniz var demektir :)

2.Selvi boylu mu?

Uzun boylu bir bebek olup olmayacağına karar vermek için çok erken.Bebeklerin boyu 1 yaşından sonra genetik kodlarına göre uzar.Zamanında doğmuş bir bebeğin 50 cm civarında olacağını bilmeniz yeterli.2 cm kısa ya da 2 cm daha uzun olması da normal kabul ediliyor.

3.Kafası çok mu büyük ?

Yanılmıyorsunuz.Kesinlikle haklısınız! Bebeklerin beden oranı yatişkinlerden farklı.Başı bedenine göre daha büyük.Zaman içinde oranı değişse de bu büyüklük,çocukluk çağında da devam edecek.Ama şimdilik siz,yenidoğanların baş çevresinin ortalama 35 cm,normal ölçü aralığının 33-37 cm olmasının normal kabul edildiğini bilmelisiniz.

4.Yumurta kafa mı? Sipsivri ya da tostoparlak…

Bebeğinizin başının görünümü,doğum şekline göre değişebilir.Sezaryenle dünyaya gelen bebeklerin başı genellikle yuvarlak görünümdedir.Bazı normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin ise kafası sivridir.Bunun nedeni; doğum kanalının biraz dar olmasından başka bir şey değildir.Ama sakın öyle kalacak sanmayın.Yatış pozisyonuna dikkat ederseniz birkaç ay içinde yumurta kafalı bir bebeğiniz olur.

5.Başı çok yumuşak !!

Tepesinde,saçlı derinin hemen altındaki yumuşak kısımları fark ettiniz: Elinizle dokunduğunuzda sanki kalp atışını hissediyorsunuz.Bu oluşumların ismi “Bıngıldak”. Bıngıldakların çapları bebekten bebeğe farklılık gösterir ve kafasının arka kısmında bulunan küçük,arka bıngıldaklar 2-6 ay arasında kapanır.Kafanın tam üstünde bulunan büyük bıngıldağın kapanması 18 aya dek sürer.Sizin yapmanız gerekense,çarpmalardan korumak.Yıkamaktan ve kurulamaktan zarar görmeyeceğini bilmelisiniz.

İşte bütün bunlar aslında anneliğe uyumumuzu kolaylaştırcak.Zaten her annenin bebeği özeldir.Annelik bir bayana bahşedilmiş en kutsal görev bence.Bu heyecan,bebek müjdesini aldığınızdan,o bebeği kucağınıza alcağınız ana kadar devam eder ,hatta bir ömür boyu bu heyecan sürüp gider…

Bebekler Ne Zaman Geleceklerini Bilirler !!...

2 yorum:

  1. BENİMKİ TORAMAN BİR BEBEKTİ.4200 GR DOĞDU. VE VAR YA NEYE BENZERSE BENZESİN SENİN GÖZÜNDE EN GÜZEL BEBEK HEP O OLACAK.
    SAĞLIKLI OLSUN İNŞALLAH

    YanıtlaSil
  2. maşşallah cnm :)
    tüm annelerin gözünde melekleri herşeyden üstündür kesin !!
    evettt,en önemlisi başta sağlıklı olması,hayırlısıyla doğsun inş.çok teşekkürler :/
    Bahtı güzel olsun :))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...